Til hovedinnhold

LED-lys

LED lys er en betegnelse for den mest brukte lyskilden som brukes i nyere downlight, lamper, lyslister og annet belysningsutstyr. LED står for Light Emitting Diode.

Kjøkkenbelysning lamper og downlights, samt led stripe under kjøkkenbenken. Foto
  • Lang levetid
  • Energieffektivt
  • Mindre brannfarlig

Hvorfor skal du velge LED lys

Fordelene med LED lys er at det ofte har lang levetid, det er strømbesparende, det avgir mindre varme, og er mindre brannfarlig enn for eksempel halogen lys.

Levetid

LED Lys har ofte lang levetid. Du kan vurdere levetiden i forhold til hvilket produkt det er, og hvilken pris du ønsker å betale. Downlight som brukes mye og som det ofte er mange av, burde ha en levetid på minst 50 000 timer. Lyspæren i lampen over spisebordet, eller lampen i boden som står sjelden på, vil kanskje ha like lang levetid som downlight, selv om den kun er merket med 20 000 timer. Dette er fordi lampen i boden står sjelden på, og leve-timene fordeles ut på mange år.

Ei åpen gang med trapp. Led lys langs trapptrinnene. Foto
Foto: Lyskomponenter

Viktig å tenke på med LED lys

Fargetemperatur

Fargetemperatur sier noe om hvor gult eller hvitt lyset er. Dette oppgis i Kelvin. Lav Kelvinverdi vil si gulere lys. 4 000 Kelvin er nøytralt hvit lys. I Norge er 2 700K mest brukt i det private, mens utendørs og i næring og industri brukes 3 000K og 4 000K.

Noen lys er merket med for eksempel 1 800-2 700K. Det betyr at lyset vil bli gulere når det dimmes ned. Det finnes også noen lys som har egen bryter slik at elektriker eller du selv kan velge hvilken Kelvin lyset skal ha.

Human Centric Lightring (HCL belysning)

HCL belysning, eller Human Centric Lighting, blir ofte nevnt. Det er et mer avansert system der du kan velge forskjellig Kelvin og forskjellig løsninger hvordan dette kan styres. Blant annet brukes det i skoler, kontor og helseinstitusjoner for å tilpasse lyset til døgnrytmen vår. Dette kan våre elektrikere hjelpe deg med, dersom du ønsker en slik løsning.

Bestill befaring eller installering

Ønsker du tips og råd, eller installere belysning nå?Våre elektrikere hjelper deg med både råd og montering.

Finn elektriker nå