Til hovedinnhold
Hvit innfelt stikkontakt fra SG Armaturen. Foto
Foto: SG Armaturen

Stikkontakt - montere eller bytte

Skal du legge opp stikkontakt? Det er mye du må tenke på når du skal ha ny eller bytte stikkontakter i huset. Våre elektrikere hjelper deg med både råd og montering.

Viktig å tenke på når det skal monteres stikkontakt

Krav og regler

Det er ulike krav og regler som gjelder, avhengig av hvilket rom du skal ha stikkontakt i. Forskriften NEK 400 definerer mye av dette.

Bad og våtrom

På våtrom er det definerte soner rundt dusj og badekar som forteller deg hva du kan montere. Kort fortalt er sone 1 der det garantert blir vått, for eksempel inne i dusjen. Sone 2 er området rett utenfor dette, og sone 3 er resten av rommet.

Stikkontakter er tillat innenfor sone 2, men da må de ha en IP-klassifisering som er IP44 eller høyere. Dette betyr at de tåler noe fukt.

Ute

Stikkontakter utendørs må tåle mer ytre påkjenninger enn vanlige stikkontakter. Derfor er IP-klassifisering på IP44 et minimumskrav.

Stue, andre oppholdsrom og gang

Hvor mange stikkontakter du trenger, avhenger av størrelsen på rommet. Våre elektrikere kan hjelpe deg med å finne ut hvor mange du må ha.

Generelt på nye boliger så må du oppfylle følgende krav:

  • 2 stikkontakter per påbegynt 4 m2 i oppholdsrom

  • 2 stikkontakter per påbegynt 8 m2 i gangareal og bod.

  • Minst 6 kontakter i nærheten av TV.

Du må huske at du sannsynligvis kommer til å ommøblere på et tidspunkt, så det lønner seg å ha stikkontakter de stedene du tror du kommer til å plassere for eksempel lamper og TV både nå og senere.

Universell utforming

I TEK 17 (forskrift for bygg nyere enn 2017) beskrives uniformell utforming og plassering av stikkontakter slik at de er hensiktsmessig plassert for alle.

Alle nye stikkontakter som monteres i rom og andre oppholdsarealer skal være minst 0,5 meter fra innvendige hjørner. Dette er for at personer med funksjonsnedsettelse skal kunne bruke stikkontakten.

Design

Det finnes mange ulike leverandører og design så her er det viktig å velge det som passer inn hos deg.

Mange designmuligheter

På en mørk vegg kan det være lurt å tenke over valg av en farge som ikke bryter veldig med veggfargen. Har man steinplate over kjøkkenbenk så finnes det stikkontakter med skiferstein i ramma. Det finnes også design der man kan skjære til tapeten og legge den inn som en del av rammen.

Våre elektrikere har stort utvalg

Vi har mange leverandører av stikkontakt, og våre elektrikere har derfor god oversikt over hva som er tilgjengelig, og hva som kan bestilles. Vi anbefaler at du kontakter elektrikeren i god tid før stikkontaktene skal monteres, så er mulighetene store for at du får stikkontakter som passer inn i stilen til boligen.

Kan du bytte stikkontakt selv?

Du har verken lov til å legge, montere eller koble til stikkontakt. Siden en stikkontakt er en fast elektrisk installasjon, skal montering og bytting av stikkontakt gjøres av fagfolk.

Pris for å legge opp stikkontakt

Selv om du ikke kan legge opp stikkontakter selv, er det en del du kan gjøre for å påvirke prisen:

Planlegge

En del av kostnaden for elektrikeren er kjøreturen til og fra deg. Derfor er det lurt å planlegge godt sånn at det du ønsker å ha gjort i huset kan gjøres samtidig. Da unngår du at du betaler for unødvendig mye kjøring.

Husk på

  • Snakk med elektrikeren om hvor mange stikkontakter du behøver, og hvordan de skal se ut.

  • Dersom du har andre ting du ønsker at elektrikeren skal installere kan det være det er mulig å gjøre samme dag.

  • Gjør det enkelt for elektrikeren ved å rydde bort ting som står tett opp til der du ønsker de nye stikkontaktene.

Kjøpe materiell selv?

Uansett om du ønsker å kjøpe stikkontaktene selv eller ikke bør du snakke med elektrikeren først, for å gå gjennom hva du trenger.

Garanti

Dersom du kjøper stikkontaktene selv bør du høre med butikken du kjøper stikkontakten av hvor mye de dekker dersom det skjer noe galt med stikkontaktene. Våre elektrikere gir deg 5 års garanti på installasjonsjobben, og også på stikkontaktene dersom du kjøper dem av elektrikeren. Dersom du har kjøpt inn stikkontaktene selv er det du som må dekke installasjonskostnaden ved å bytte dem, dersom det skjer noe galt med stikkontakten som en elektriker må fikse.

Annet materiell

Ofte må du ha annet materiell i tillegg til stikkontaktene, som festemateriell, kabel/ledning og lignende. Dersom du står for materiellet må du huske dette, eller avtale med elektrikeren at han eller hun stiller med det.

Bestill befaring eller installering

Er du klar for å bestille installasjon av stikkontakt, eller ønsker du en befaring først? Våre elektrikere hjelper deg med både råd og installasjon.

Finn elektriker